Зоевата Къща

„Зоевата къща“ в Карлово е построена през 1871г. от Никола Джиджев – местен предприемач, производител на гайтани, едър търговец. Бил е един от първенците на града, възрожденец, ангажиран в националноосводителното движение.

Къщата е била завършена изцяло от него. Дърворезбованият таван „слънце“ в салона е правен от тревненски майстор, същият, който е изработил тавана на Даскаловата къща в Трявна.

През 1877г. , по време на руско-турската освободителна война, е обесен от турците заедно с други видни карловци. Името му е изписано на паметника на Васил Левски в града.

Къщата е останала в собственост на дъщеря му Рада, която се омъжва за Никола Зоев. Оттук е и името на къщата, в която семейството е живеело.

Рада Зоева е била една от най-образованите за времето си българки – завършила е Американски колеж. Изявена общественичка и дарителка, основателка и пожизнен почетен председател на женското дружество в Карлово. Меценат на изкуството, отваряла е дома си за известни български художници.

Никола Зоев произхожда от друг възрожденски карловски род. Той е първият карловец, завършил Сорбоната – литуратура, право и докторат по право. Имал е фабрика за розово масло. Търгувал е с розово масло и лавандула, като ги е изнасял предимно в Западна Европа.

Рада и Никола Зоеви имат един син – Петър – починал през 1957г.

Къщата е със статут на паметник на културата с национално значение от 1962г.

ПОТОПЕТЕ СЕ В АВТЕНТИЧНИЯ ДУХ НА 19ти ВЕК!

Проверете заетостта и направете вашата резервация сега!